top of page

Historie

I en årrekke har BI og NHH møttes til en årlig duell over Hardangervidda. Rivaleriet har skapt mange episke bataljer og store historier. I de påfølende avsnitt serverer vi deg muligheten til å bli bedre kjent med stafettens storslagne begynnelse, og dens utvikling til å bli det herlige sprøe eventyret som vi kjenner stafetten som i dag. 

​

Stafettens bakgrunn

Ideen om BergeNSBaneløpet ble først unnfanget gjennom Eventuelt-debatten på tampen av et Klubbmøte rundt årsskiftet 1972/73, da NHH-studentene Jan Stavik og Alf Hildrum fremmet forslaget om å utfordre studentene ved BI Sandvika til stafett fra Oslo til Bergen. Stafettforslaget kom som en konsekvens av at det interne studentmiljøet ved Norges Handelshøyskole hadde blitt svært politisert gjennom det sene 60-tall og tidlige 70-tall. Krasse debatter og stor politisk uenighet mellom skolens konservative Høyre-velgere og den mer radikale AUF-bevegelsen hadde ført til en giftig og betent tone internt på Høyblokken og det hele toppet seg under EF-avstemningen (nå EU) i 1972. Internt på NHH var det behov for å samles mot en felles motstander. Over et par pils utviklet Alf Hildrum (AUF) og Jan Stavik (Unge Høyre) ideen om å samle studentmassen ved å sette i gang en løpsstafett mot en gruppe hele skolen kunne enes om at det både var viktig og riktig å sette på plass, nemlig studentene ved BI Sandvika. "Var det noe vi alle kunne enes om var det å holde nede oppkomlingene i Sandvika" har Alf Hildrum uttalt i ettertid. Forslaget om stafetten ble mottalt med stor entusiasme og ble enstemmig vedtatt og oversendt til studentforeningen ved BI. BI-studentene tok utfordringen på strak arm, og det tok ikke lang tid før de to skolene hadde etablert en felles komité og startet forberedelsene til det som skulle bli den første stafetten av mange. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Første gjennomføring

Planleggingen i forkant av stafetten var noe mer utfordrende under de rådende teknologiske forholdene på 70-tallet. Uten Internett, billige flybilletter og det fantastiske telenettet vi tar for gitt i dag måtte komitteen benytte fasttelfoner, post, skrivemaskiner og stensilmaskiner flittig under forberedelsene, men planleggingen gikk fint og rundt 100 deltakere ble gjennom uttaksløp plukket ut til å representere de to skolene i dyst. Finansieringen av stafetten ble løst gjennom en sponsoravtale med datafirmaet Kienzle som sikret økonomien.

 

Arrangørene hadde naturligvis ikke gjennomført en lignende stafett tidligere, så logistikken ble en stor utfordring. Løpere skulle plasseres ut i forkant slik at stafetten fløt, og tiden måtte selvsagt loggføres. Deltakerne løp natten gjennom, og ble belønnet for sin løpsinnsats med pils i løpebussen ved gjennomført etappe. 

​

Det var svært lenge jevnt mellom de to skolene, men ved Hardanger satte NHH inn støtet. Flere orienteringsløpere i norgeseliten var satt opp på de knallharde klatreetappene over Kvamskogen og Gullbotn, og sekundledelsen til NHH utviklet seg og ble til minutter. Da ankerkvinne Jorunn Dombu gjennomførte de siste kilometerne opp til NHH kunne hun trygt, i samråd med en begeistret politieskorte, heve armene og feire at NHH hadde vunnet den første Kienzle-stafetten! Stafetten ble markert med et verdig punktum med en solid bankett i Klubben, en tradisjon som vedvarer den dag i dag!

Hildrum og Stavik om stafettens begynnelse ved 40-årsmarkeringen i 2012.

"Var det noe vi alle kunne enes om, var det å holde nede oppkomlingene fra Sandvika."

​

- ALF HILDRUM

gammelkompr.png

Supporterstopp: Det har alltid vært bra med trøkk på Bergensbaneløpets supporterstopp. Her mottar løperen et velfortjent jubelbrøl etter en hard etappe på landeveien. 

De neste årene

Stafetten utviklet seg og ble en årlig begivenhet fra dens oppstart i 1973. Frem til 1977 gikk hver eneste utgave fra Oslo til Bergen, men så ble det omsider vedtatt at målbyen skulle justeres årlig med start i Bergen hvert oddetallsår, og Oslostart hvert partallsår. De første 6 utgavene ble vunnet av NHH, før BI endelig skulle sikre sin første seier i 1979. 

​

Denne seieren skulle markere 21 jevne år med sylskarp kniving. Mellom 1980 og 2001 vant NHH stafetten 14 ganger, mens BI stakk av med seieren ved 8 anledninger. Statistikken viser at disse årene var preget av marginer og det var ekstremt mye spenning knyttet til hvem som ville gå av med seieren de ulike årene. Ikke ved én anledning i denne perioden var seiersmarginen mellom skolene større enn 1 time, og det var en drøss med neglbitere. Det var ikke rent sjeldent BBL ble en sekundstrid, og ved to anledninger var seiersmarginen lavere enn 1 minutt ved målgang. Disse utgavene var henholdsvis i 1980 hvor NHH gikk av med en knepen seier på 19 sekunder, og i 1982 hvor BI trakk det lengste strået med 27 sekunders margin. I 1984 skulle Kienzles tid som hovedsponor være over og sponsormandatet ble overtatt av den ærverdige banken DnC (som gjennom en fusjon med Bergens Bank ble til "Den norske Bank", senere DNB). 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Nye tider

Etter at BI ved årtusenskiftet sikret sin lengste seiersrekke i løpets historie (tre seiere på rad), skjedde det et plutselig og markant trendskifte i stafetten. Noen sure år med nederlag hadde akkumulert en voldsom trang til å vinne blant NHHs løpere, og etter den knepne seieren i 2002 har  NHH trukket det lengste strået år på år. Stafettens 31-års jubileeum i 2003 ble markert med en nedsabling hvor NHH seiret med nærmere 2 timers margin (den hittil største seiersmarginen til noe lag iløpet av BBLs rike historie), og de påfølgende årene har også vært preget av solide NHH- seiere.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

"Stafett er stafett."

​

- Jon Herwig Carlsen

gammelkompr2.png

2003: Marita Thomassen (NHH, t.h) og Elisabeth Skasberget (BI, t.v) ved første etappe av BBL 2003. En utgave NHH til slutt skulle vinne med nesten 2 timer.

På tross av en solid seiersrekke har det ikke vært rent få spektakulære øyeblikk de siste 18 årene. Supporterskandaler, kjærlighetshistorier og mange interessante dueller har skapt en rekke ikoniske utgaver. Rent sportslig har det også vært en rekke hendelser for historiebøkene, og vi vil blant annet trekke frem stjernesmellen på Fyksesund bro hvor Simen Jevne Arnesen unnagjorde den første kilometeren på tiden 2:13. Resten av etappen gikk som den måtte gå, men Arnesen har ved senere anledninger ikke lagt skjul på all lærdommen han gjorde seg, den skjebnesvangre vårdagen på Fyksesund bro. 

​

Vi håper stafettens fremtid blir like innholdsrik som dens innholdsrike historie, og vil avslutningsvis minne om Jon Herwig Carlsens kjente frase "Stafett er stafett." For de kommende utgavene, så vel som vi har observert i de foregående utgaver, vil alt kunne skje, og det er viktig at skolens representanter stiller måltrettet og på hugget, klare for å forlenge seiersrekken ett år til. 

Legender

Gjennom disse årene var det flere travere som gang på gang leverte enorme prestasjoner på asfaltstrekkene mellom de to norske metropolene. I særlighet må den tidligere studieveilederen ved NHH John Arild Andersen trekkes frem. Han deltok i stafetten ved hele 30 anledninger, og var alltid en fryktet motstander på stafettens klatreetapper. At han i en alder av 59 løp Stoltzen på 10:02 bør være beskrivende nok av hans eminente kvaliteter som motbakkeløper. Tidligere NHH-rektor Frøystein Gjesdal har også vært en gjenganger i stafetten med et sted mellom 8 og 10 deltakelser. I det hele tatt har Bergensbaneløpet blitt løpt av en rekke storheter på vegne av de to skolene, og vi vil blant annet trekke frem Hans Christer Holund som har representert BI (Verdensmester 5-mil langrenn) og Helge Lund (tidligere konsernsjef i Statoil) som noen av storhetene som har vært ute og blødd for skolene sine. 

bottom of page